Прокуратурата е разпитала санкционираните по “Магнитски”. Засега няма обвинения

Двама от тримата българи, санкционирани по глобалния американски закон „Магнитски“, както и останалите трима с по-леки санкции от САЩ за корупционни практики, са дали обяснения пред прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение в четвъртък.

Разпитани са били Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов. Обяснения не са снети само от Васил Божков, защото той се намира в Дубай, откакто срещу него бяха последователно повдигнати 19 обвинения.

Върховната касационна прокуратура (ВКП) образува общо шест преписки по отношение на шестимата, след като американското финансово министерство обяви санкциите в началото на юни. Сега от държавното обвинение уточняват, че главният прокурор Иван Гешев е поискал НАП да разкрие данъчната тайна за всеки един от тях.

Отделно от американските власти е поискана „информацията, на която са основани констатациите на компетентните органи на САЩ по отношение на санкционираните лица“, но засега не се съобщава такава да е била получена.

Материалите за Харалампиев и Томов са изпратени на Специализираната прокуратура, за да бъдат приобщени по делото срещу тях за служебни злоупотреби в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), по което са обвиняеми заедно с още двама души.

„По отношение на Васил Божков е установено, че в Специализирана прокуратура се водят няколко разследвания, чийто предмет съвпада с образуваната във ВКП проверка. По отношение на Александър Манолев материалите от проверката са изпратени на Софийска градска прокуратура (СГП)“, добавят от държавното обвинение.

По повод преписките за Пеевски и Желязков оттам заявяват, че „проверките във ВКП продължават, тъй като е получена само част от изисканата информация“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: