Планът за възстановяване, по който България получава 12 млрд. лв., ще се одобрява от парламента

Новите народни представители ще трябва да се запознаят с ревизирания План за възстановяване и устойчивост, който беше публикуван във вторник вечер. Той беше изготвен от служебния кабинет, начело с министъра по управление на европейските средства и вицепремиер Атанас Пеканов.

Освен обсъждане от политическите партии Пеканов очаква становища и от неправителствения сектор, социалните партньори, като призова и за обществено обсъждане.

“Един служебен кабинет не е редно да поема такива значими и дългосрочни ангажименти като, например, тези, засягащи дългосрочното развитие на въглищните региони. Друга сфера, в която все още предстои да се вземат важни решения, защото има нужда от допълнителни реформи, е правосъдие и върховенство на закона”, казва министърът в официално изявление, изпратено от пресцентъра на ведомството.

България е една от последните държави членки, които все още не са внесли националния си план в Европейската комисия. Страната може да разчита на 12 милиарда лева от Брюксел по възстановителния план, като 13 % от тях могат да бъдат получени авансово, припомня БНР.

В края на мандата си последното правителство на ГЕРБ не изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост. Тогава служебното правителство го пое с цел да го ревизира и подобри.

В обновения план са заложени общо 57 проекта и 43 реформи, от които служебното правителство е изготвило 9 проекта и 7 реформи, каза Пеканов. Увеличени са средствата за секторите образование и здравеопазване и са подобрени компонентите за енергийна ефективност и сградния фонд. Има промени в почти всички други проекти и реформи.

“В голяма част от компонентите са настъпили промени, тъй като сме намерили средства, за които смятаме, че не са заложени по най-добрия начин”, каза Пеканов в сряда в интервю за Дневник от кулоарите на Народното събрание.

Той настоява депутатите да имат последната дума относно плана преди той да бъде изпратен в Брюксел. “Моята воля е да има приемственост, за да осигурим това, че планът наистина ще се изпълнява по начина, по който е зададен през следващите 7 години. В крайна сметка той адресира приоритетите на страната ни и трябва да бъде изпълнен от цялото общество”, каза Пеканов.

В сферите на енергетиката и върховенството на закона все още има различия с това, което изискват от Европейската комисия по думите на министъра. Той дава пример с въглищните региони, за които Брюксел изисква повече от заложеното към момента.

Според Пеканов три проекта изпъкват. Това са проектът за национален STEM център, проектът за система за оказване на спешна помощ по въздух, както и създаването на съвет за икономически анализи в страната.

През следващата седмица Пеканов очаква да започнат дискусии с новите партии в парламента, на които да стане ясно кога и как ще бъде разгледан и гласуван ревизираният план. По принцип правителствата на държавите членки не са длъжни да представят плановете си по механизмите за възстановяване и устойчивост и за справедлив преход в парламента. Служебното правителство само настоява за това.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: