Бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев е задържан за бракониерство

Бившият председател на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) Димитър Георгиев е бил задържан за бракониерство край Симитли, съобщиха източници от МВР пред Свободна Европа.

Заедно с него е арестуван действащ служител на агенцията, който е и бивш футболист на футболния клуб “Витоша” (Бисрица), чийто мъжки състав се разпадна през 2020 г. Отборът е известен с прозвището “Бистришките тигри” и с това, че в един момент бившият премиер Бойко Борисов също игра в него.

Георгиев, действащият агент на ДАНС и още един мъж са били заловени с отстреляно диво прасе и четири ловни карабини. По неофициална информация на Свободна Европа случаят е докладван на следовател заради ареста на действащия служител на агенцията.

Димитър Георгиев беше освободен като председател на ДАНС по предложение на служебното правителство с указ на президента Румен Радев през май. На негово място държавният глава назначи Пламен Тончев.

След рокадата Борисов и самият Георгиев обвиниха Радев, че причината за смените по върховете на службите за сигурност е разследването срещу група руски шпиони, обявено от прокуратурата през март.

Президентът пък им отговори задочно, че “когато ДАНС обслужва определени партии и личности, няма как да се преборим с корупцията по високите етажи на властта”.

Десетина дни преди назначаването на Тончев служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че ръководствата на службите са се “самообезглавили”, като са си взели неплатен отпуск до септември, за да елиминират възможността да бъдат сменени.

Димитър Георгиев и председателят на Държавната агенция “Разузнаване” Атанас Атанасов прекъснаха почивките си и се появиха в Министерския съвет, но служебният премиер Стефан Янев не ги прие. Впоследствие и двамата бяха сменени.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: