САЩ започват да прехвърлят във Вирджиния афганистанци, работили с военните им

Съединените щати ще приемат първа група афганистанци, които са работили с американското правителство, във военна база в щата Вирджиния в очакване на одобрение на визите им, съобщи администрацията на президента Джо Байдън на 19 юли.

Групата включва 700 афганистанци, работещи за американски военни сили и около 1800 членове на техните семейства, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. По думите му всички те са „завършили задълбочени проверки за сигурност“.

Първите преселвания във Форт Лий, Вирджиния, трябва да започнат в края на юли. Групата, която ще бъде настанена във местна военна база, представлява само малка част от афганистанците, търсещи убежище в Съединените щати на фона на притесненията за тяхната безопасност заради бързо разрастващия се контрол на талибаните в родината им.

Около 20 000 афганистанци са изразили интерес да кандидатстват за специални имигрантски визи за преместване в САЩ, но много от тях все още не са в напреднал етап от дългия процес на проверка, предшестващ евентуалното им прехвърляне.

Нед Прайс каза още, че около 4000 кандидати и семействата им, които са завършили по-голямата част от процеса на кандидатстване, ще бъдат изпратени до места извън САЩ, за да изчакат там обработката на имиграционните си визи.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: