Правителства по целия свят са следили над 50 хил. души със специален софтуер

Над 50 хил. души, сред които журналисти, правозащитници и адвокати по целия свят, са били мишена на софтуер за следене, използван от няколко правителства. Това съобщиха в неделя от Центъра за изследване на копрупцията и организираната престъпност (OCCRP), който публикува доклад, както и списъка с телефонни номера, които са „представлявали интерес“, без да става ясно точно в чии устройства е било проникнато.

Пегас (Pegasus) е софтуер, разработен от израелската фирма NSO Group. Той успява да проникне в системите за управление на мобилните устройства, включително Android и iOS, като възможностите му включват записи на телефонни обаждания, достъп до текстови съобщения, пароли снимки, имейли, локации, както и тайно създаване на аудио и видео записи.

Според анализа от списъка с телефонните номера, направен от OCCRP, струпванията на клиенти, изпозлвали Пегас, се наблюдават в Унгария, Азербайджан, Бахрейн, Индия, Индонезия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Того и Обединените арабски емирства. В повечето страни са записани стотици журналисти и правозащитници, както и членове на опозицията. Именно заради това от OCCRP са направили извода, че софтуерът е използван от правителства, макар че това не е окончателно доказано.

„Изобилието от доказателства обаче показват, че става въпрос именно за това“, пишат още от разследващата организация.

В доклада се казва още, че целите на клиентите на Пегас са попадали под атаките на софтуера от 2016 г. насам.

От NSO Group отрекоха да са нарушавали закона. От компанията твърдят, че софтуерът е разработен с цел да се използва срещу престъпници и терористи, като е бил продаван само на военните, разузнаването и правоохранителните органи в страни, които спазват човешките права. Според израелската фирма първоначално публикуваната информация е била „пълна с грешни изводи непотвърдени теории“.

Очаква се в следващите дни да бъде внесена допълнителна яснота за това към кого точно са били насочени атаките. В списъка от близо 200 журналисти попадат и представители на Радио Свободна Европа/Радио Свобода в Азербайджан.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: