“Очаквах прокурор с кураж”. Според Бойко Рашков има данни за престъпления на Гешев

Има данни, че главният прокурор Иван Гешев е извършил престъпление. Това каза в интервю за БНР служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Рашков каза, че Гешев е нарушил закона чрез огласяването на данни, събрани чрез специални разузнавателни средства (СРС). “Имам предвид публикации, които бяха направени след встъпването в длъжност на главния прокурор, на събрани със СРС данни”, каза Рашков.

През 2020 г. прокуратурата публикува два пъти стенограми и аудио записи от използвани специални разузнавателни средства. През януари подслушани се оказаха президентът Румен Радев и командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков. Вторият път бяха разпространени разговори между Васил Божков, журналиста Огнян Стефанов и мъж, за когото според ДАНС „има вероятност“ да е депутатът от БСП Александър Паунов.

“Това е нарушение, което Наказателния кодекс преследва като престъпление и предвижда години затвор”, каза Бойко Рашков. “Очквах прокурор с кураж, който да предприеме подобни действия срещу главния прокурор” и да го разследва, каза Рашков.

Случаите с разпространените записи фигурират в сигнала, който Рашков даде на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов. Този сигнал е в основата на поиската от Стоилов оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани по време на протестите, обясни Бойко Рашков.

Сред подслушваните има и политици, и общественици, и обикновени граждани”, каза Рашков. По думите му са положени големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС. “Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция “Вътрешна сигурност”. Там служители са били на слушалките непрекъснато, водели са записки, които после са били унищожавани”, каза Рашков. Той допълни, че проверката по случая е към края си.

Според служебният министър на вътрешните работи “гражданинът Борисов” си е направил политически пиар с привикването му на разпит. “Надявам се, че Бойко Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи, сред тях е и този за къщата в Барселона “, каза още Бойко Рашков.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: