ВАС окончателно разреши строежът на “Златен век” да продължи

Строителството на небостъргача “Златен век” на строителната фирма “Артекс” може да продължи. Това става ясно от определение на Върховния административен съд (ВАС), с което окончателно е потвърдено определението на Административния съд – София-град (АССГ) от 25 юни.

С него беше спряна заповедта за спиране на строежа на новоназначения ръководител на ДНСК Влади Калинов.

Тогава строителният надзор се мотивира със заключението, че разрешението за строеж на небостъргача е изтекло още през януари 2020 г. и всичко издигнато след тази дата трябва да бъде разрушено. От “Артекс” обаче обжалваха пред АССГ, който отмени заповедта на Калинов. Сега това определение окончателно е потвърдено от ВАС.

Отмяната на заповедта на ДНСК представлява обезпечителна мярка по съдебен иск, заведен от “Артекс”, с който фирмата цели да докаже, че разрешението за строеж на “Златен век” всъщност е валидно до септември 2030 г. или поне до декември 2024 г.

Компанията е представила пред съда доказателства за нанесените ѝ вреди от първото спиране на проекта – от април 2019 до май 2021 г., което ВАС обяви за незаконно. Според тези данни “Артекс” е загубила над 18 млн. лв. заради забавянето на строежа, неустойките по него и пропуснатите ползи заради отказали се клиенти.

И първата, и втората инстанция са единодушни, че евентуално ново спиране на проекта би нанесло “значителни и непоправими вреди” на компанията. Затова и ВАС приема, че е безспорно установено “наличието на обезпечителна нужда от спиране на административното производство с оглед изричните констатации в акта относно валидността и срока на разрешението за строеж”.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: