ЕК съди България, защото не дава достъп до Търговския регистър на другите страни членки

Европейската комисия (ЕК) предявява иск срещу България пред Съда на Европейския съюз, съобщи БТА в четвъртък. Причината е, че страната все още не е свързала националния си Търговски регистър с европейската система BRIS.

Крайният срок България да осигури достъп на всички останали страни членки на ЕС до фирмените си данни изтече още на 8 юни 2017 г. Последваха многократни призиви от страна на ЕК това все пак да бъде направено, но българските власти все още не са изпълнили това свое задължение.

По тази причина в BRIS все още няма информация за българските дружества. Брюксел припомня, че през юли 2020 г. е изпратено официално уведомително писмо на България, а през февруари 2021 г. е издадено и мотивирано становище по темата. Въпреки това третият кабинет “Борисов” така и не предприе мерки.

До миналата година Франция и Ирландия бяха в подобна ситуация, но след като ЕК им изпрати официални уведомителни писма, двете страни осигуриха достъп на останалите страни от ЕС до фирманите им регистри.

Без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат при трансгранични сливания, в които участват български дружества, както и при процедури, свързани с трансгранични клонове на български дружества.

На този фон българските управляващи имаха и друг проблем с Търговския регистър. През август 2018 г. той се срина за почти три седмици, в които няколко институции така и не успяха да обяснят проблема.

В крайна сметка се оказа, че причината е технически срив в масива, състоящ се от 25 терабайта информация. Това доведе до оставката на тогавашната ръководителка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, която още в началото на проблемния период заяви публично, че подобни неща “се случват”.

Търговският регистър функционира в България от 2008 г., а на него се съдържа цялата информация за фирми, фондации, сдружения и учредени залози. Там се съдържат и учредителните актове на дружествата, годишните финансови отчети, представители, собственици, адреси на управление и т.н.

През януари 2019 г. правителството включи Агенцията по вписванията в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: