Четирима ирански граждани са обвинени в опит за отвличане на журналист в САЩ

Четирима ирански граждани са получили обвинения в съд в Ню Йорк, свързани с опит за отвличането на журналист, критикуващ режима в Иран. В обвинителният акт не се споменава за целта на похитителите, но родената в Иран и работеща в САЩ Масих Алинежад, заяви, че става въпрос за нея след като властите са и го потвърдили.

В обвинението се твърди също, че един от иранските граждани е член на службите за сигурност на Техеран, а останалите трима са част от мрежа от агенти. Имената им са Алиреза Фарахани, Махмуд Хазейн, Кия Садеджи и Омид Ноори. Те са обвинени и за това, че са правили опит да отвлекат и други граждани, живеещи в Обединеното кралство и Канада.

Четиримата са свързани още с опит за нарушения на наложените от САЩ санкции, измами при банкови трансакции и пране на пари.

През декември Иран екзекутира дисидента журналист Рухола Зам. Той беше обвинен в “корупция срещу земята”, обвинение, което обичайно се повдига при случаи на шпионаж или опит за преврат. Зам живееше и работеше в Париж докато не беше арестуван през октомври 2019 г. при неизяснени обстоятелства. От революционната гвардия на Иран обявиха, че той е бил заловен след сложна операция, която е включвала контраразузнавателни похвати.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: