Редактор на детски книги напуска Унгария след смъртни заплахи и хомофобия

Унгарски редактор на детски книги напуска страната си след смъртни заплахи и хомофобски атаки, съобщи Ройтерс.

Това се случва няколко седмици след приемането закона, забраняващ дискусиите на тема хомосексуалност или промяна на пола в унгарските училища. Законодателните промени предизвикаха протест и дори призиви за изхвърлянето на Унгария от ЕС от голяма част от държавите членки.

Причината за нападките са две детски книжки, чийто редактор е Болдижар Над. Една от тях, „Приказна страна за всички“, са включени герои от всякакви малцинства като живеещи в крайна бедност, деца с увреждания, жертви на домашно насилие, включително и от ЛГБТ общността.

Целта на книгата според Над е да спомогне за това децата да се учат да приемат хората от различни малцинства. Тя обаче е възприета от националистическите власти като „хомосексуална пропаганда“.

Законовите промени в Унгария забраняват „показването и промотирането на хомосексуалността“ или на смяната на пола на непълнолетни в училища, филми и реклами. Действията на унгарския парламент доведоха до вълна от недоволство сред редица държави от ЕС, които подписаха декларация против закона. България не беше сред тях.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: