Пилотът на падналия МиГ-29 е загубил пространствена ориентация

Пилотът на самолета, който преди месец се разби в морето до Шабла, е загубил пространствена ориентация и това е най-вероятната причина за инцидента. Това се казва в разследване на служба “Военна полиция”, приключило в сряда.

Версиите на следствието са три, но авторите приемат за най-вероятна тезата за загуба на пространствена ориентация. Останалите две възможности са отказ на авиационната техника по време на полета и разрушаване на изтребителя вследствие на разрива на ракетата.

Изводите от разследването бяха публикувани в сряда.

Самолет МиГ-29 се разби в морето близо до Шабла на 9 юни тази година. Това стана по време на тактически учения. Пилотът – майор Валентин Терзиев загина.

Според “Военна полиция” за трагедията е изиграла роля и “неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите”.

Като съпътстващи причини са посочени и “особеностите на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори”, както и “неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака”.

Докладът на “Военна полиция” ще бъде предаден на прокуратурата, която да продължи разследването. До 3-4 седмици предстои да бъде снет и записът от т.нар. черна кутия. Това ще стане в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация, съобщи БТА, като се позова на информация от министерството.

Черната кутия беше намерена повредена на 70 метра дълбочина в Черно море.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: