Бунтовете в Южна Африка доведоха до над 70 жертви

Насилието по време на бунтовете в Република Южна Африка (РЮА) доведоха до 72 жертви, съобщи Би Би Си. Безредиците започнаха в началото на седмицата, след като дни по-рано беше обявен арестът на бившия президент на страната Джейкъб Зума.

На много места гражданите се биха с полицията, а местните власти съобщават за запалване и нанесени щети на над 200 търговски центъра, както и на ресторанти, магазини за дрехи и алкохол. Арестуваните са над 800, а армията беше изпратена в помощ на полицията.

Недоволството след ареста на Зума започна с блокиране на основните пътища в страната, като хората поискаха незабавното освобождаване на политика, който е приеман за герой в страната си от голяма част от населението.

Според анализ на Би Би Си тежките размирици са дошли и заради рекордните нива на безработица и неодобрението на действията на новия президент Сирил Рамафоса.

Джейкъб Зума беше осъден ма 15 месеца затвор заради това, че не се яви в пленарна зала, за да бъде изслушан по обвинение за корупция по време на управлението му. Той оспорва присъдата пред конституционния съд в страната, но според експерти, цитирани от Би Би Си, шансовете му са минимални.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: