Свалената от власт от военните в Мианмар Аун Са Су Чжи получи нови обвинения

Свалената от власт с военен преврат в Мианмар Аун Са Су Чжи беше подведена под наказателна отговорност по нови обвинения, съобщават световните агенции. Това означава, че тя вече е разследвана по три различни производства.

76-годишната лауреатка на Нобелова награда за мир беше поставена под домашен арест, след като на 1 февруари военните в страната свалиха партията ѝ, нарушавайки сключеното преди десетилетие споразумение за споделяне на властта.

Досега Аун Са Су Чжи беше обвинена за незаконен внос и притежание на радиостанции, както и за нарушване на протколите за коронавирус в столицата Найпидо. В град Янгон пък тя получи неуточнени досега обвинения за нарушаване на Закона за държавната тайна.

След преварата през февруари в страната избухнаха масови протести, при които силите за сигурност са причинили смъртта на повече от 800 души, а десетки хиляди бяха разселени.

По-рано този месец САЩ разшириха санкциите си срещу членове на военния режим в Мианмар и техни роднини. Това решение беше мотивирано с “репресиране на продемократичното движение в страната и използване на смъртоносна сила срещу хората в Минамар, включително деца и членове на етнически малцинствени групи”.

Междувременно на 12 юли Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция, осъждаща нарушенията на човешките права от военните в Мианмар.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: