Първите 12 страни от ЕС получиха одобрение на плановете им за възстановяване от COVID-19

Първите 12 страни членки на Европейския съюз (ЕС) получиха одобрение на националните им планове за възстановяване от последиците, причинени от пандемията от COVID-19, съобщиха световните агенции.

Финансовите министри на ЕС одобриха във вторник програмите на Германия, Франция, Австрия, Италия, Испания, Португалия, Белгия, Люксембург, Гърция, Дания, Латвия и Словения. Предстои те да сключат споразумения за финансиране и кредитиране преди Европейската комисия (ЕК) да започне да изплаща предвидените по проектите средства.

Националните планове за въстановяване са задължително условие, за да могат страните от ЕС да се възползват от общия европейски фонд в размер на 750 млрд. евро. Очаква се на 26 юли да бъдат одобрени и националните програми, подадени от Литва, Кипър и Хърватия.

Изпълнителният вицепрезидент на ЕК за икономиката Валдис Домбровскис съобщи, че Брюксел е в напреднали разговори по плана на Ирландия, който се очаква да бъде пуснат за одобрение тази седмица, а преговорите с Чехия, Полша и Унгария продължават.

“Днес е исторически ден, защото ЕС започва да подкрепя държавите. Сега е важно как ще се изпълнят реформите и целите в плановете. Важни са не размерите на сумите, а качеството на инвестициите”, заяви словенският финансов министър Андрей Ширцел, който председателства заседанието на финансовите министри от ЕС в Брюксел.

От ЕК съобщиха още, че първите плащания могат да започнат до края на юли, като вече набраните на фондовите борси 35 млрд. евро ще са достатъчни авансовите плащания от 13% от стойността на плановете да бъде преведена наведнъж.

България забави изпращането на своя, след като третият кабинет на Бойко Борисов (2017-2021) реши да не подава подготвения от него план, а да остави това на служебното правителство на Стефан Янев. Впоследствие то направи корекции, които допълнително забавиха подаването на програмата. По думите на Домбровскис ЕК води “плодотворни разговори” и с трите държави, които все още не са подали своите документи – България, Малта и Нидерландия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: