Директорът на Агенцията по храните остана на поста по-малко от два месеца

Директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Деян Стратев е сменен по-малко от два месеца след назначаването му. Със заповед на премиера Стефан Янев във вторник за директор на БАБХ е назначен е Христо Вълчанов.

Деян Стратев беше назначен на поста на 3 юни. Тогава служебният министър на земеделието обяви, че започва проверка във ведомството заради редица съмнителни дейности, сред които и договорите за обезвреждане на трупове с инсинератори. И до този момент няма резултат от проверката.

Непосредствено след акцията на Националната агенция за приходите (НАП) на границата с Турция срещу фирмата, която извършва дезинфекция на влизащите превозни средства Бозуков каза, че ще преразгледа договора за т.нар. “Златна локва”. Тогава във фирмата, която работи по договор с БАБХ беше открита кешова наличност от 32 млн. лв.

В началото на юли Свободна Европа попита докъде е стигнала работата по преразглеждането на договора. “Към днешна дата (02.07.2021 г.) е създадена работна група, която проучва възможностите”, отговориха от ведомството. От там не уточниха в какви срокове трябва да има заключение на работната група.

От Министерството на земеделието казаха за Свободна Европа, че Стратев е освободен е по негова молба, в която са посочени “семейни причини”.

Новият директор Христо Вълчанов е работил в Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: