Десетки бяха арестувани в Куба след първите масови протести от десетилетия

Десетки протестиращи бяха задържани в Куба след демонстрации срещу комунистическото правителство, съобщи БиБиСи. Хиляди хора се бяха събрали по площадите на различни градове в неделя, като пляскаха с ръце и викаха “Свобода” и “Край на диктатурата”.

Куба е сред последните страни в света с комунистическо еднопартийно управление. Спонтанните протести в нея са забранени и многолюдни събирания с политически лозунги не са се състоявали от десетилетия.


Част от арестите са извършени още в неделя, но информацията бавно си проправя път от тази страна, в която мобилният интернет е позволен от 2018 г., но е поставен под държавен контрол. В неделя държавната компания Etecsa спря достъпа на кубинците до социалните мрежи Facebook, WhatsApp, Instagram и Telegram.

В понеделник и вторник близки на арестуваните участваха в спонтанни протести пред полицейските управления в търсене на новини за задържаните. Както и в неделя, част от тях бяха разпръснати от органите на реда, които използваха сълзотворен газ и палки.

Част от протестиращите бяха задържани от полицаи, облечени в цивилни дрехи, предава фотографът на Асошиейтед прес.


Част от протестиращите бяха задържани от полицаи, облечени в цивилни дрехи, предава фотографът на Асошиейтед прес.

Президентът Мигел Диас-Канел обвини участниците в контрареволюционни действия, платени от САЩ. Речта на президента продължи 4 часа и се излъчваше по държавната телевизия.

В отговор на протестите се проведоха и контрапротести. Участниците викаха в подкрепа на правителството.


В отговор на протестите се проведоха и контрапротести. Участниците викаха в подкрепа на правителството.

Протестите бяха предизвикани от икономическата криза, недостига на храна и лекарства, ръста на цените и начина, по който правителството управлява кризата с коронавируса.

Според Центъра за правна защита Cubalex задържаните са около 100 души, като полицейската намеса е била много бърза.

Сред арестуваните е и репортерката на испанския ABC Камила Акоста. Счупен е фотоапаратът на кореспондент на Асошиейтед прес.

Анонимни участници в протеста казват пред БиБиСи, че техни приятели са били идентифицирани по-късно и полицията ги е търсила на адреса им. Те твърдят, че в момента улиците на Хавана са празни, а ако има минувачи, това са цивилни полицаи.

Извършителите на ареста са полицаи в цивилно облекло, предава фотографът на Ройтерс.


Извършителите на ареста са полицаи в цивилно облекло, предава фотографът на Ройтерс.

Демонстрациите започнаха от градчето Сан Антонио де Баньос близо до Хавана, но за часове обхванаха цялата страна. Непосредствен повод за гнева е била липсата на ваксини и прекалено дълго продължилата липса на ток. Информацията за протестите е била предавана през социалните мрежи, преди достъпът до тях да бъде спрян.


Куба е единствената държава в Латинска Америка, която разработва 5 собствени ваксини. Най-малко една от тях започна да се използва през юни, още преди държавният регулатор да я одобри. Ваксините на Куба са тридозови.


www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: