Проевропейската партия на президентката Мая Санду печели изборите в Молдова

Проевропейската Партия на действието и солидарността печели предсрочните парламентарни избори в Молдова, сочат предварителните резултати от проведеното в неделя гласуване, предават световните агенции.

С 97 процента от гласовете, преброени по-рано на 12 юли, дясноцентристката партия президентката Мая Санду води с близо 49 процента от гласовете. Основните ѝ опоненти от Изборния блок на комунистите и социалистите, водени от подкрепяния от Кремъл бивш президент Игор Додон, събират 30% подкрепа. Близо 20 партии и коалиции разделят останалата част от гласовете.

Социологическите проучвания прогнозираха, че партията на Санду и проруският Изборен блок на комунистите и социалистите ще получат до 37% от вота, макар че повечето изследвания показват, че проевропейската формация вероятно ще има мнозинство от 51 депутати. Партията на бизнесмена Илан Шор също изглежда близо до спечелването на места в парламента.

“Надявам се, че днес ще бъде краят за една трудна за Молдова ера, надявам се, че днес ще бъде краят на управлението на крадците в Молдова”, написа Санду във Фейсбук след края на изборния ден в неделя.

Молдова, с население от 2,6 милиона души, е една от най-бедните държави в Европа. Разположена между Румъния и Украйна, през последните 30 години страната е разтърсвана периодично от политически кризи и е обременена от замразения конфликт с Приднестровието – подкрепяна от Русия молдовска сепаратистка територия, отбелязва АФП.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: