“Политическо оръжие”. Литва иска още санкции за Беларус заради нелегални мигранти в ЕС

Европейският съюз (ЕС) трябва да наложи пореден пакт от санкции на Беларус, защото режимът на Александър Лукашенка вкарва нелегално мигранти на територията на ЕС. Това обяви в понеделник литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис, цитиран от Ройтерс.

“Бежанци са използвани като политическо оръжие”, каза Ландсбергис при пристигането си в Брюксел на днешното заседание на външните министри от блока. Той декларира, че ще говори с европейските си колеги “за изграждане на единна стратегия в ЕС”.

Литва започна в петък да изгражда 550-километрова ограда по границата си с Беларус, след като обвини беларуските власти, че изпращат на нейна територия стотици мигранти, предимно от Ирак. Ако Брюксел реши да наложи допълнителни санкции на Минск, както иска Литва, това ще е петият пореден пакт.

Миналата седмица литовската министър-председателка Ингрида Шимоните заяви, че Беларус предлага на мигранти полети до Минск. Тя се позова на документи, открити за поне един мигрант, стигнал до Вилнюс.

Стотици хора са преминали в Литва, откакто Лукашенко заяви през май, че страната му вече няма да възпрепятства мигрантите да пресичат западната й граница в ЕС.

Агенцията за гранична охрана на Европейския съюз „Фронтекс“ заяви на 12 юли, че ще изпрати допълнителен персонал, който да проведе интервюта с мигранти, за да събере информация за престъпни мрежи, замесени в трафик на бежанци. През първата седмица на юли литовските власти са регистрирали над 800 нелегални пресичания на границата си.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: