ЕС удължава санкциите срещу Русия заради Украйна

Съветът на ЕС съобщи, че удължава санкциите срещу руската икономика с шест месеца – до 31 януари 2022 г., заради неизпълнение на споразуменията от Минск за примирие между силите за сигурност и проруските сепаратисти в Украйна.

Санкциите бяха въведени за пръв път на 31 юли 2014 г. и разширени два месеца по-късно. През март 2015 г. Европейският съвет реши ограниченията да се запазят до изпълнение на споразуменията.

Пакетът включва ограничаване на достъпа до капиталовите пазари на ЕС за някои руски банки и дружества, както и забрана за осигуряване на финансова помощ и посредничество към руските финансови институции.

Наред с това санкциите забраняват вноса, износа или транзита на всички свързани с отбраната изделия и стоки с двойна употреба или за крайни руски военни потребители. Те допълнително ограничават достъпа на Русия до технологии от областта на енергетиката, като добива и проучването на нефтени находища.

ЕС е въвел и санкции за анексията на Крим и град Севастопол към Русия, както и за умишленото дестабилизиране на Украйна. Това включва дипломатически мерки, запор на имущество и забрана за пътуване, допълва БТА.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: