ООН: “Системните” изтезания и малтретиране на задържани лица продължават в Източна Украйна

Всеки ден се случват изтезания и малтретиране на задържани лица в Източна Украйна, съобщи ООН.

По думи на заместник-комисаря по човешките права на организацията Нада ал-Нашив се наблюдават “груби нарушения” в един от затворите в Донецк, както и на други места под контрола на сепаратистите.

От началото на конфликта между Украйна и проруски сепаратисти около 4000 задържани лица са били подложени на “системни” изтезания или малтретиране. Това каза заместник-върховният комисар по правата на човека Над Ал-Нашиф.

“Много малко отговорности се поемат при нарушенията, извършвани и от двете страни. Докато жертвите са хиляди, извършителите на престъпленията, които понасят вината си са едва дузина”, каза още тя.

Киев се сражава с проруските сепаратисти в източните региони Донецк и Луганск от 2014 г. Тогава Москва анексира Крим и подкрепи проруски сепаратисти в Източна Украйна, като дългогодишният конфликт отне живота на над 13 000 души.

От ООН не са имали възможност да извършат подобни разследвания на територията на Крим.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: