Босненците отбелязват 26 години от геноцида в Сребреница

Хиляди босненци се събраха тази година, за да почетат жертвите на геноцида в Сребреница, най-мащабният в Европа след края на Втората световна война. На възпоменателната церемония ще бъдат погребани 19 наскоро идентифицирани жертви, съобщи Асошиейтед Прес.

През юли 1995 г. босненските сърби убиват над 8000 мъже и момчета мюсюлмани. Това се случва по времето на югославските войни, когато в Белград управлява Слободан Милошевич. Той подпомага босненските сърби с пари, оръжие и муниции, а по-късно е съден за геноцид и престъпления срещу човечеството в Хага.

16 мъже, две млади момчета и една жена ще бъдат погребани на гробището в Сребреница, заедно с останалите 6 600 жертви, чиито тленни останки вече са положени там.

В началото на юни тази година бившият командир на босненските сърби Ратко Младич окончателно получи доживотна присъда, след като беше признат за виновен в извършването на геноцид в Сребреница и във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

С неговата присъда приключи и цялата поредица от международни дела, водени за геноцид срещу основните виновници за войната в Босна.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: