„Всички необходими действя“. Байдън и Путин проведоха телефонен разговор за хакерските атаки срещу САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън е призовал руския си колега Владимир Пурин да бъдат предприети действия във връзка с кибератаките срещу американски компании. Това се е случило в телефонен разговор между двамата лидери в петък.

„САЩ ще предприемат всички необходими действия“, с цел да предпазят ключова инфраструктура от хакерски атаки, които най-често са свързани с изнудване и искания за откуп, съобщиха от Белия дом.

Разговорът между Путин и Байдън идва седмица, след като основен софтуер на технологичната компания от Флорида „Касея“стана обект на хакерска атака по подобие на стотици американски бизнеси и над 1500 компании в света.

От Белия дом цитират, че американският президент е призовал руския си колега за действия „срещу престъпните организации, базирани в Русия“, които стоят зад атаките.

Според експерти атаката срещу „Касея“ е най-голямата подобна в историята досега. Базираната в Русия криминална групировка REvil пое отговорност за случая. За декодирането на софтуера руските хакери са поискаха откуп в размер от 70 млн. долара в криптовалута.

Кибератаките срещу американски компании бяха обект на разговорите между Путин и Байдън по време на срещата им в Женева през юни. Тогава руският държавен глава отхвърли обвиненията относно връзките на Кремъл с хакерските атаки и обяви, че всъщност много повече хакерски атаки се извършват срещу Русия от територията на САЩ.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: