Цвета Караянчева е заплашила полицейски шеф с уволнение, твърди Бойко Рашков

Бившата председателка на Народното събрание и водач на листата на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева е запашила с уволнение местния областен директор на МВР заради действия на полицията срещу купуване на гласове в района. Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков на пресконференция по повод мерките срещу изборните престъпления.

По думите му Караянчева се е обадила на полицейския директор след 22.00 часа и го е заплашила, че ще бъде махнат от поста му. Повод за обаждането е била проверка на оперативни данни, че служители на Държавното горско стопанство в Момчилград дават възможност за закупуване на дърва за огрев само на хора, които декларират, че ще гласуват за ГЕРБ.

По думите на Рашков той разполага със скрийншот, на който се вижда телефонният номер от който е проведен въпросният телефонен разговор. Министърът допълни, че в Кърджалийско е осъществена още една операция срещу купуване на гласове, при която са задържани трима души – директорът на Държавното горско стопанство в Кирково Митко Манев, местният бизнесмен Митко Хабитов, който се е занимавал с дърводобив, както и още един мъж.

“Ярки и ясни резултати”

„Отчитаме ярки и ясни резултати. По една или друга причина предходното ръководство на МВР не е полагало такива усилия за противодействие на изборните престъпления“, каза още Рашков, цитиран от БТА.

Той уточни, че преди предишните парламентарни избори на 4 април в МВР са били подадени около 1000 сигнала за изборни престъпления, а образуваните досъдебни производства са се можели да се преброят „само на едната ръка“.

Според Рашков фактът, че последните двама министри на вътрешните работи – Христо Терзийски и Младен Маринов в момента са кандидат-депутати от ГЕРБ, „показва защо предишното ръководство на МВР не е работило срещу престъпленията срещу изборните права на гражданите“.

Той добави, че през последните два месеца сигналите за подобни деяния са се увеличили шест пъти, а образуваните досъдебни производства по тях са десетократно повече от същия период преди предишния парламентарен вот.

Гласове срещу хляб и леща

„Струва ми се, че в нашата страна от дълги години се е утвърдила практиката да се купуват и продават гласове на български граждани, когато дойдат избори. Тази практика не само е утвърдена, но поради бездействието на държавните органи, тя се е развила и се е упражнявала спокойно“, коментира Рашков с уточнението, че това е негово „лично мнение“.

По думите му резултатите на МВР при провеждането на операции срещу т.нар. търговци на гласове се дължат „именно на това спокойствие“.

Вътрешният министър отбеляза, че в схемите за контролиране и купуване на вот се използват дори „хляб, дърва, брашно, леща и други подобни – разбира се и пари в размер 30, 40, 50 и малко повече лева“.

В заключение Рашков каза, че очевидно подобни малки суми и хранителни продукти биха мотивирали към продажба на гласове бедни хора и затова бедността в страната се е превърнала в „средство за постигане на политически цели в предизборното състезание“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: