Думата “план”. Ето какво ще стане, ако има трета вълна на COVID-19

България ще се раздели на различни зони според броя на заразените с COVID-19 и за всяка зона ще бъдат прилагани адекватните за нея мерки. Тези мерки са разписани предварително, за да знаят хората какво да очакват, ако настъпи трета вълна на пандемията. Това стана ясно от брифинг на здравния министър Стойчо Кацаров, в който той представи Национален план за справяне с пандемията.

Това е първият план на здравните власти в България от месец март 2020 г., когато беше обявена пандемия от коронавирус. До този момент при ръст на заболеваемостта се взимаха внезапно обявявани мерки, които не винаги бяха едни и същи сходни статистически данни за броя на случаите.

От четвъртък правителството въвежда четири възможни зони в страната, определяни според степента на заразяване в случай на нова вълна на пандемията.

Първата зона е зелена и в нея ще попада всеки район на страната, в който има под 100 заразени на 100 000 население, изчислени на двуседмична база. За да бъде един район в зелената зона, трябва и още нещо – болниците в него да имат не повече от 2 500 легла, заети с болни от коронавирус.

В момента цялата страна представлява една обща зелена зона, защото случаите и заетите легла са по-малко от посочените.

Втората зона е оранжева и отговаря на между 100 и 200 заболели на 100 000 население, както и на 2 500 до 6 000 пациенти с коронавирус, настанени в болниците.

Ако приложим тази класификация със задна дата, ще видим, че части от България биха попаднали в оранжевата зона преди около 10 седмици.

Третата зона е червена и в нея попадат районите с 200 до 500 заболели на 100 000 души (все така изчислението е на двуседмична база) и от 6 000 до 9 000 болнични легла, заети от пациенти с коронавирус.

Части от България са попадали в тази зона в края на 2020 и началото на 2021 г.

Четвъртата зона е тъмночервена. В нея попадат районите с повече от над 500 заболели на 100 000 души и над 9000 пациенти с коронавирус в болниците.

За определянето на зоните е важен и процентът на пробите.

Всяка една зона е свързана с определени мерки, които ще се прилагат на нейна територия. Това включва работа на Спешна помощ, на болничните заведения и планове за осигуряване на лекарства.

Навлизането на даден район в тъмночервената зона например ще изисква налагането на най-рестриктивните мерки, които включват затваряне на детските градини и ограничения в придвижването вътре в страната.

Ако даден район е в червената зона обаче, детските градини ще могат да се посещават, ако съответните родители и персонала в заведението са ваксинирани или преболедували коронавируса.

Разграфени са също така и мерките за социални събирания, спортни и културни събития, работата на училищата и университетите, и други.

Според Стойчо Кацаров ще има нова вълна на коронавируса, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: