Американската “Линден Енерджи” купува 50% от “Овергаз” на Сашо Дончев

Американската компания „Линден Енерджи“ (Linden Energy Ltd.) придобива 50% от българската частна газова компания „Овергаз“. Това съобщиха изпълнителният директор на българското дружество Светослав Иванов и президентът на базираната в Тексас компания Си Пейн по време на форума „Три морета“.

Двамата подписаха договора след като участваха в дискусия за енергетиката в рамките на инициатитвата, на която България е домакин.

Това не е първата инвестиция на „Линден Енерджи“ на българския пазар. Американската компания е резервирала за период от 20 години 276 млн. куб. м (близо 10%) от капацитета на интерконектора между България и Гърция, който още се строи и по този начин ще внася природен газ в България.

„Ще е помогнем на „Овергаз“ да разшири мрежата и клиентската си база, като гледаме и към Западните Балкани. Албания, Косово, например, нямат никаква газова мрежа“, каза Пейн за намеренията на „Линден Енерджи“. Светослав Иванов посочи, че компанията предстои да участва в проекти като терминал за втечнен газ в Албания и друга газова инфраструктура в региона.

Компанията „Овергаз“ е собственост на бизнесмена и издател Сашо Дончев. По-рано тази година фирмата прекрати отношенията си с руската фирма „Газпром“, която по-рано притежаваше 50% от акциите ѝ, припомня „Дневник“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: