След нова заявка за обогатяване на уран. Западът постави под въпрос преговорите с Иран

Иран информира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че планира да произвежда обогатен метален уран с чистота до 20% за реакторно гориво, съобщава МААЕ, предадоха “Ройтерс” и Би Би Си.

МААЕ заяви, че процесът по производство на обогатен метален уран ще включва различни етапи, с което намекна, че ще е необходимо време за неговото осъществяване. Западните сили вече се противопоставиха на производството на малки количества необогатен уран и на иранските планове за производство на обогатен уран, който може да бъде използван за създаването на атомна бомба.

След съобщението и САЩ и Великобритания, Германия и Франция предупредиха Иран, че усилията за обогатяване на уран могат да попречат на преговорите във Виена за съживяване на ядрената сделка.

САЩ окачествиха решението на Иран да обогатява метален уран като стъпка назад, но изтъкнаха, че прозорецът на дипломацията за съживяване на иранското ядрено споразумение все още е отворен. “Тревожно е, че Иран избира да ескалира неизпълнението на задълженията си по ядреното споразумение”, това е “поредната злощастна стъпка назад на Иран”, заяви говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс.

Великобритания, Германия и Франция заявиха, че са сериозно загрижени от решението на Иран да произвежда обогатен уран. Съответното изявление е публикувано на уебсайта на германското правителство.

“Ние, външните министри на Франция, Германия и Обединеното кралство, сме сериозно загрижени от последния доклад на Международната агенция за атомна енергия, потвърждаващ, че Иран е предприел стъпки за производство на обогатен уран”, се казва в изявлението.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: