Състав на ВАС реши, че обжалването на българския списък “Магнитски” спира действието му

Жалбата на всеки включен в българския санкционен списък “Магнитски” спира неговото действие. Това постанови тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), съобщава Медиапул.

Върховните съдии обаче нямат единодушно мнение по въпроса. Във вторник те са излезли с определения по 7 от делата, заведени срещу решението на правителството за създаването на санкционния списък.

По информация на Медиапул шест различни състава на ВАС приемат, че компетентен да се произнесе по жалбите е Административен съд София – град.

Седмият състав на ВАС обаче директно обявява, че жалбата срещу решението спира неговото действие.

На 2 юни САЩ наложиха санкции по американския закон „Магнитски“ на хазартния бизнесмен Васил Божков, бившия депутат и издател Делян Пеевски и близкия до него Илко Желязков. Те предвиждат блокиране на активите на наказаните в американски банки и под контрола на американски лица. Мерките засягат възможността на санкционираните да развиват бизнес на западните пазари.

Впоследствие българското правителство реши да състави черен списък с всички хора и фирми, свързани с Пеевски, Божков и Желязков. Целта беше да се намали риска за попадане на български банки и фирми под ударите на американските санкции. Държавните ведомства и фирми нямат право да работят с хора в списъка по информация на финансовото министерство.

В него бяха включени близо 100 фирми, а 21 лица – назовани поименно. Повечето засегнати от списъка лица обжалваха попадането си в списъка на правителството пред ВАС. Постъпили са общо 54 жалби.

От особен интерес е произнасянето на ВАС по жалбата на А. Георгиев, който настоява ВАС да спре предварителното изпълнение на решението на правителството. Съставът на ВАС постановява, че включването на Георгиев в подобен списък го засяга неблагоприятно без никакво съмнение.

В същото време обаче ВАС обръща внимание на това, че в списъка няма разпоредителна част и той сам по себе си не може да послужи за основание за засягане на интересите на жалбоподателя, пояснява Медиапул.

Така произнасянето на ВАС атакува самото правителствено решение за създаването на този списък. ВАС указва още и на Министерския съвет, че трябва да докаже на какви основания всички хора са включени в санкционен списък по силата на българското законодателство.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: