Според Меркел ускоряването на интеграцията на Западните Балкани е в интерес на ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че вижда шестте държави от Западните Балкани като бъдещи държави-членки на ЕС по „геостратегически причини“.

“В интерес на Европейския съюз е процесът да продължи напред”, каза Меркел пред журналисти след виртуална конференция с лидерите на страните от Западните Балкани на 5 юли.

Тя не посочи имената на Русия и Китай, но намекна за тяхното влияние в региона.

Меркел съобщи още, че Германия ще даде 3 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 на страните от Западните Балкани “възможно най-скоро”.

В конференцията взеха участие държавните глави на Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Един успех е неотдавнашното решение на шестте държави да намалят цените за мобилен роуминг в целия регион, каза Меркел.

По думите ѝ регионът все още е обгърнат от „светлина и сянка“, което е препратка към военните действия и проблемите след разпадането на бивша Югославия през 90-те години.

В резултат има трудни отношения между Сърбия и Косово, вътрешна несигурност в Босна и Херцеговина, както и различия между България и Северна Македония.

„Имаме нужда от много търпение и много ангажираност“, каза още Меркел.

България продължава да се противопоставя на започването на преговорите за влизане на Северна Македония в ЕС, въпреки че редица европейски лидери изразиха желание този процес да започне. Правителството настоява Скопие да предприеме действия срещу дискриминацията на българите в съседката ни, както и да приеме общата история между двете страни.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: