Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация срещу изказвания на Бойко Рашков

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се противопостави на “недопустимите твърдения, негативните коментари и манипулативните внушения”, отправени от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков към прокуратурата. Това беше направено с декларация, публикувана на 6 юли.

„За пореден път през последните дни представител на държавната власт използва предизборна реторика от позицията на министър, отправяйки необосновани нападки към съдебната власт“, пише в декларацията.

Членовете на прокурорската колегия казват още, че продължава нагнетяването в общественото пространство на съмнения за нарушаване и неизпълнение на основното правомощие на прокуратурата – да следи за спазването на законността.

В понеделник служебният вътрешен министър заговори за две схеми за закупуване на гласове в полза на ГЕРБ в Хасково и в Пловдив и обвини местните прокуратури в бездействие.

Рашков отправи сериозни критики към работата на прокуратурата, подчертавайки, че „очевидно, от това ръководство на прокуратурата не може да очакваме съдействие, а само спънки и противодействие“. Той дори отбеляза, че има информация за това, че прокуратурата по места е „получила като че ли указания“ по всякакъв начин да се неглижира полицейския труд срещу купуването на гласове.

В декларацията си прокурорската колегия пише още, че обвиненията на Рашков за политически и партийни зависимости на прокуратурата не са израз на конституционно закрепеното право на изразяване на мнение.

„Те са опит за неправомерно въздействие върху дейността на магистратите и тяхното дискредитиране в противоречие на европейските стандарти и ценности“, пишат още от прокурорската колегия на ВСС.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: