Грузински ЛГБТ активисти отмениха местния Прайд след насилствени атаки

Организаторите на тазгодишния Прайд в Грузия отмениха шествието, след като противници нападнаха активисти и журналисти. Правителството и църквата се обявиха против събитието.

Стотици контрапротестиращи излязоха по улиците на Тбилиси на 5 юли срещу планираното за вечерта шествие. Тълпата рани близо 50 журналисти, включително двама репортери на Радио Свободна Европа, като ги обвини в разпространение на “антигрузински настроения” и пропаганда.

Видеоклипове показват как анти-ЛГБТ групи нахлуват в централата на “Тбилиси Прайд”, късат знамена и разграбват офиса.

След като отмени шествието, органозаторите от “Тбилиси Прайд” обвиниха правителството и църквата, че окуражават “огромна вълна от омраза” срещу ЛГБТ общността и не защитават правата на гражданите.

По-рано през деня министър-председателят Иракли Гарибашвили каза, че е неуместно да се осъществи шествието, тъй като то е „недопустимо за голяма част от грузинското общество“.
Грузинската православна църква също призова привърженици да се съберат срещу Прайда.

Дипломатическите мисии на САЩ и ЕС, както и посолствата на други 16 държави, излязоха с общо становище. Те осъдиха насилието и призоваха грузинското правителство да защити конституционното право на гражданите да се събират мирно.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: