Беларус осъди основен опонент на Лукашенко на 14 години затвор

Бившият кандидат за президент Виктор Бабарика беше осъден на 14 години затвор по обвинения в корупция, съобщиха медиите в страната на 6 юли.

Адвокатите на Бабарика смятат обвиненията срещу техния клиент за измислени с единствената цел да осуетят политическите му амбиции.

В продължение на 20 години Бабарика е ръководител на “Белгазпромбанк”, собственост на руския гигант “Газпром”. Той беше арестуван миналия юни, когато се опита да се регистрира като кандидат на президентските избори. Той беше смятан за един от най-силните опоненти на дългогодишния президент Александър Лукашенко, който тогава се кандидатира за шести мандат.

Във вторник Бабарика беше осъден по обвинение в подкупване и пране на пари. В заключителното си изявление на 28 юни той каза пред съда, че обвиненията в корупция срещу него са измислени.

Лукашенко беше обявен за победител на изборите през август 2020 г., което доведе до масови протести. Според критици и наблюдатели вотът беше масово манипулиран. Демонстрациите продължиха месеци, протестиращите искаха оттеглянето на Лукашенко, който е на власт от 1994 г. и нови избори.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: