Прокуратурата вече не смята, че шефката на фармацевтичния съюз е всявала паника

Прокуратурата се отказа да поддържа обвинението срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. Доскоро от държавното обвинение твърдяха, че с две свои интервюта тя е всявала паника по време на извънредното положение заради COVID-19.

Сербезова беше оправдана от Софийския районен съд през март, но районната прокуратура протестира присъдата пред втората инстанция. По време на заседание по делото в Софийския градски съд (СГС) в понеделник Дочо Дочев от градската прокуратура заяви, че се отказва да поддържа този протест. По думите му в случая става въпрос за отстояване на мнение, изразено пред БНТ и БНР, което не представлява престъплеие. Затова той пледира оправдателната присъда на Сербезова да бъде потвърдена.

Защитата на председателката на фармацевтичния съюз споделиха становището на прокурора. СГС обяви делото за изяснено и ще се произнесе с присъда в препоръчителния едномесечен срок.

Преди градската прокуратура да се откаже да поддържа обвинението срещу Сербезова, съдът докладва, че е получил справка от Националната здравно-осигурителна каса с всички получени сигнали от търговци, доставчици и пациенти за недостиг на лекарства.

Софийската районна прокуратура твърдеше, че фармацевтката е всяла паника с две свои интервюта пред БНР и БНТ на 7 април 2020 г. В тях тя изрази мнение, че заради продължаващото тогава извънредно положение покрай пандемията от коронавирус може да се стигне до недостиг на някои лекарства.

Въпреки че председателката на фармацевтичния съюз неколкократно обясни, че тези нейни изявления се базират на становища на международни организации като Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата, прокуратурата твърдеше, че тя е предала „заблуждаващи знаци за тревога“.

Въпросният текст от Наказателния кодекс беше използван от държавното обвинение и срещу други критици на действията на властите по време на кризата с коронавируса. Сред тях беше и лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който също беше оправдан на първа инстанция.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: