Влиза в сила забраната за пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС

От събота, 3 юли, в Европейския съюз влиза в сила директива за опаковките, която прекратява използването на пластмасови продукти за еднократна употреба в общността. Това са еднократните прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, пластмасовите дръжки за клечки за уши, както и пръчки за балони.

Търговците се задължени да преминат към продажба на такива продукти от материали, които могат да се рециклират. Търговците на дребно, които вече са закупили и съхраняват в складовете си пластмасови изделия за еднократна употреба, може да ги използват, докато бъдат изчерпани.

Целта на влизащата в сила европейска директива е да се намали замърсяването с пластмаса. 86% от отпадъците по плажовете в ЕС са пластмасови продукти за еднократна употреба, като частици от тях се откриват и в морските обитатели.

В България, за да влезе в сила забраната, първо трябва да се приеме съответната наредба. Очаква се това да стане до началото на месец септември, поясняват от Министерството на околната среда.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: