САЩ се изтеглиха от авиобазата в Баграм и я предадоха на афганистанското правителство

Армията на САЩ предаде контрола над авиобазата в Баграм на правителството на Афганистан след 20 години, в които я контролираше, предадоха световните агенции.

Базата се намира на 60 км северно от столицата Кабул и беше най-голямото съоръжение използвано от американските военни и силите на НАТО в Афганистан. Тя беше дом на десетки хиляди военнослужещи по време на пика на въоръжените конфликти в страната.

Според източник на Ройтерс командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Остин Милър „запазва целия си военен капацитет и всички правомощия да защитава силите“, разположени в афганистанската столица Кабул.

Официалното предаване на контрола над базата ще се извърши по време на церемония в събота.

Действията на американските военни са следствие на сключеното споразумение с талибаните в началото на 2020 г. То беше подписано под условие, че талибаните не инициират никакви военни действия и работят в синхрон с афганистанското правителство.

През парил Джо Байдън заяви, че последните американски военни ще се изтеглят от страната до 11 септември. На няколко пъти представители на НАТО и САЩ подчертаха, че изтеглянето може да бъде забавено заради зачестилите нападения и терористични атентати.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: