“Нов свят”. Си Цзинпин обяви, че Китай е изградил “умерено проспериращо общество”

Китай е постигнал целта си да изгради “умерено проспериращо общество”. Това обяви президентът на азиатската република Си Цзинпин по време на своя едночасова телевизионна реч на площад “Тянанмън” в Пекин по повод 100-годишнината на Китайската комунистическа партия.

“Китайският народ не само умее да унищожава стария свят, но и успяха да създадат един нов свят. Само социализмът може да спаси Китай”, каза Си, когото мнозина наблюдатели определят като най-влиятелния китайски лидер след Мао Цзедун.

В едночасовото си телевизионно обръщение той обеща да изгради мощна армия, призова за “обединение” на Тайван и подчерта автономията на Хонконг и Макао. Си добави, че китайският народ никога няма да позволи да да бъде тормозен или угнетяван от чужди сили.

Честването на 100-годишнината на Китайската комунистическа партия става факт в момент, когато втората по големина икономика в света се разглежда все повече от Запада като политически, икономически и военен съперник.

Си Цзинпин посвети голяма част от речта си на социалните и икономическите постижения на 92-милионната партия, включително изваждането на стотици милиони хора от състояние на крайна бедност през последните четири десетилетия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: