Бившият продуцент на Алексей Навални е арестуван в Москва

Бившият продуцент на опозиционния руски политик Алексей Навални – Алексей Яковлев, е задържан преди ден в Москва, съобщава Радио Свобода. Яковлев беше продуцент на канала на Навални в YouTube.

Адвокатът му Сергей Телнов каза в сряда, че клиентът му е бил арестуван на борда на самолет, кацнал в Москва същия ден. След това Яковлев е отведен в Следствения комитет за разпит като свидетел по неуточнено дело за измама.

В края на миналата година властите в Русия заявиха, че срещу Навални е образувано ново наказателно дело по подозрение, че той и неговите сътрудници са злоупотребили с около 4,8 милиона долара. Средствата са били дарени на Фонда за борба с корупцията на руския опозиционер.

Яковлев беше задържан ден, след като Русия обяви за международно издирване директора на Фона за борба с корупцията Иван Жданов. Жданов в момента пребивава в Литва.

През последното десетилетие създаденият от Навални Фонд за борба с корупцията разследваше висши държавни служители. Организацията подпомагаше заснемането на видео материали, в които се разкриваха данни за корупция по висшите етажи на властта в Москва. Разследванията се разпорстраняваха чрез канала на Навални в YouTube – Navalny LIVE.

През последната година руските власти засилиха натиска срещу Фонда. Опозиционерът Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичено вещество, а след като се върна от лечение в Германия, беше арестуван и осъден, а в момента е в трудова колония. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки, а негови сътрудници бяха задържани.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: