Бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд почина на 88 години

Бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд, който ръководеше американската инвазия в Афганистан след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. и след това беше главният архитект на войната в Ирак, почина на 88-годишна възраст.

„С дълбока тъга споделяме новината за смъртта на Доналд Ръмсфелд, американски държавник и всеотдаен съпруг, баща, дядо и прадядо. Той беше заобиколен от семейството си в любимия си Таос, Ню Мексико“, се казва в изявление на близките му, разпространено на 30 юни.

Ръмсфелд започва кариерата си в правителството, когато е избран в Камарата на представителите на САЩ през 1963 г. и след това служи два пъти като министър на отбраната.

Бившият офицер от американския флот за първи път оглавява Пентагона през 1975 г. Второто му назначение на поста е през 2001 г. След терористичните атаки през септември 2001 г., Ръмсфелд ръководи първоначалната американска атака срещу базите на Ал-Кайда в Афганистан.

През 2003 г. Ръмсфелд и тогавашният вицепрезидент Дик Чейни имаха основна роля за пренасочване на вниманието към Ирак, базирано на неверни твърдения на САЩ, че тогавашният иракски президент Саддам Хюсеин разполага с оръжие за масово унищожение.

Американските сили бързо свалиха иракското правителство, но скоро след това офанзивата им затъна в борба с бунтовнически милиции, тъй като Ирак се изправи пред смъртоносен цикъл на насилие.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: