Съдът пак спря вписването на новото ръководство на ББР

сряда, 30 юни 2021, 11:30 ч.

Пореден акт срещу новото ръководство на Българската банка за развитие. Софийският градски съд спря вписването на промени в надзорния и управителния съвет на банката. Това става ясно от проверка в Търговския регистър. Решението на съда е от 29 юни и е второто подобно.

От Министерството на икономиката съобщават, че причината за това са предявените нови искови молби от 29 юни от Николай Димитров и Велина Бурска. В тях се твърди, че решенията на министъра на икономиката Кирил Петков и Надзорния съвет от 23 юни, с които са били избрани нови членове на ръководството на банката, са нищожни.

В мотивите за отказа се казва, че съдът няма право на преценка дали исковете на двамата бивши членове на НС са допустими, или основателни. Това е причината за спиране на вписването на новото ръководство на ББР в Търговския регистър, посочват от икономическото ведомство. 

Банката вече обжалва първото спиране. Ще обжалва и днешното определение, категорични са от Министерството на икономиката. Оттам обясняват, че ББР анализира размера на вредите, причинени от действията на Димитров и Бурска. В тази връзка се обмисля възможността за завеждане на иск срещу тях, уточняват от МИ.

„Спряното вписване възпрепятства оперативната работа на ББР, включително подписването на гаранции между нея и някои от търговските банки в България. Те са по Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на предприятията, пострадали от извънредните мерки във връзка с COVID-19 и са на стойност 278 млн. лв.”, обясняват още от икономическото министерство.

http://www.bnews.bg/

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: