Съдът отново спря вписването на новото ръководство на ББР. Държавата ще съди старото

Съдът спря за втори път вписването на промените в ръководството на Българската банка за развитие (ББР), съобщи „Капитал“. Определенията на Софийския градски съд са от 29 юни и са по искане на двама души от предишното ръководство на банката – изпълнителния директор Николай Димитров и члена на надзорния съвет Велина Бурска.

В същото време министърът на икономиката Кирил Петков съобщи, че държавата ще заведе дело срещу Велина Бурска и Николай Димитров, защото действията им възпрепятстват работата на банката.

Преди дни Министерството на икономиката, което е принципал на банката със 100% държавна собственост, за втори път поиска новото ръководство на банката да бъде вписано. Димитров и Бурска обаче отново са поискали спиране на вписването. Те твърдят, че решенията на министъра на икономиката и Надзорния съвет от 23 юни, с които са избрани нови членове на ръководството на банката, са нищожни.

Според съдия Валерия Братоева от Софийския градски съд вписването на новото ръководство няма как да стане докато има неразрешен спор. „До произнасянето на съда по това дело няма как да се промени управата на банката“, пише в мотивите си Братоева.

Първото решение на съда да спре вписването на новото ръководство на Българската банка за развитие предизвика критики от страна на министъра на икономиката Кирил Петков. Софийският градски съд и Съюзът на съдиите в България излязоха с позиции срещу изказването на министъра.

В сряда Кирил Петков съобщи по време на брифинг, че държавата ще заведе съдебен иск за вреди срещу Николай Димитров и Велина Бурска. Според Петков заради това, че отстранените обжалват, се блокира работата на банката в момент, в който малките и средни предприятия имат нужда от помощ.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: