Бунтовници превзеха част от Етиопия, населението празнува

Бунтовнически сили превзеха северния район на Етиопия и доведоха до бягство официалните власти, предаде Би Би Си. Паравоенните формирования бяха посрещнати радостно от жителите, по улиците има празненства, изстрелват се фойерверки.

Това се случи в района на Тигре, чиято столица Мекеле беше превзета от бунтовниците късно вечерта във вторник.

През 2020 в Тигре се водеха ожесточени боеве, които не успяха да засегнат само централния град на района. Битката се води между Народния фронт за освобождение на Тигре, който е лоялен на предишните власти в страната, и сегашното правителство, начело на което се оглавява от нобелов лауреат.

Премиерът Абий Ахмед Али, който получи Нобеловата награда за мир през 2019 г., както и неговите опоненти, са поравно обвинявани в престъпления срещу човечеството и водене на политика, довела до глад огромна част от населението на района.

В доклад на ООН, публикуван преди дни, се съобщава за 353 000 души, които се намират в “катастрофално” състояние, породено от глада, и за други 1 млн. 769 хил. души, които се нуждаят от “спешна помощ”.

ООН си служи със скала от пет показателя за определяне на степента, в която гладът застрашава живота на човека. Изброените в доклада състояния, в които се намират над 2 млн. души, са най-тежките в тази скала. След тях следва смърт.

В Тигре живеят около 6 милиона души. Населението на цяла Етиопия наброява над 109 млн. души.

Официалните власти, ръководени от нобеловия лауреат, превзеха района на Тигре на 28 ноември 2020 г. и наложиха изолация на района. Тъй като боевете продължиха, миналата седмица в района не се проведоха национални избори.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: