Беларус скъсва отношенията си с ЕС

Европейският съюз изрази съжаление от решението на Беларус да прекрати връзките си с Брюксел. Новината идва часове след като Минск отзова за консултации посланика си в Брюксел и препоръча на ЕС да предприеме реципрочно действие със собствения си представител в беларуската столица.

Едновременно с това във вторник вечерта страната излезе от поне две партньорски инициативи с ЕС и забрани достъпа до страната на високопоставени представители на организацията.

Напрежението между съюза и Беларус идва след като властите в Минск отвлякоха самолет, който е ирландска собственост и пътуваше по линията между две европейски държави. Самолетът беше принуден да кацне в Минск, за да бъде арестуван критик на режима на Александър Лукашенко.

В резултат от това ЕС наложи санкции на Беларус.

Тези, които наложиха санкциите, няма да могат да влизат в страната, написаха от беларуското министерство на външните работи във вторник. Съобщението беше публикувано в официалната страница на институцията във Фейсбук.

Санкциите са “инструмент за натиск върху суверенна и независима държава”, пише още в публикацията. Във вторник Беларус прекрати също и участието си в програмата на ЕС за партньорство с Източна Европа, която насърчава сътрудничеството между Брюксел и 6 бивши съветски републики – Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Решението за прекратяване на връзките с ЕС ще задълбочи изолацията на Беларус и ще има негативно въздействие върху харата, които живеят там, каза в сряда председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: