“Без елементарна човещина”. Възрастна жена е починала в център за чужденци на МВР

Възрастна чужденка е била принудително настанена в центъра за чужденци на МВР в столичния кв. “Бусманци” и малко по-късно същия ден е починала. Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК) във вторник.

Адвокати на организацията са разбрали за случилото се по време на свое редовно посещение в центъра на 28 юни. По информация на БХК 83-годишната арменка Светлана Диланян е била докарана там с линейка на 23 юни и по-късно същия ден е починала. Тя е била в тежко здравословно състояние.

Диланян е била принудително настанена в центъра със заповед на Йотко Андреев, който оглавява отдел “Миграция” в СДВР. През 2016 г. той беше уволнен като зам.-директор на “Гранична полиция” заради обществена поръчка за превоз на бежанци, възложена на арестуван за трафик на хора. Впоследствие Андреев беше преназначен на настоящия си пост в столичната полиция.

Принудителното настаняване в центрове за чужденци на МВР е мярка, която по закон се прилага, когато има опасност нелегално пребиваващ в България да се укрие и така да възпрепятства депортирането си, казват от БХК.

“Светлана Диланян действително е била нередовно пребиваваща. С оглед на напредналата ѝ възраст, както и на критичното ѝ здравословно състояние обаче, възниква въпросът как се е опитала, или би могла да опита да възпрепятства депортирането си, както и как би успяла да се укрие от органите на МВР”, питат от БХК.

Според правозащитната организация “шокираща в случая е не само липсата на юридически знания и практически умения по прилагането на закона, но и пълното отсъствие на елементарна човещина”.

Свободна Европа изпрати въпроси до пресцентъра на МВР по случая, но оттам поискаха запитването да бъде отправено по Закона за достъп до обществена информация. Това е процедура, в която отговорът се получава в срок от 14 дни.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: