Консулствата на САЩ в Русия спират дейността си през август

Консулствата на САЩ в Русия ще преустановят дейността си от 1 август поради недостиг на персонал, съобщиха от американското посолство. Москва ограничи броя на хората, които могат да работят в американските служби.

През април Русия забрани на дипломатическите мисии на САЩ да наемат руски граждани и граждани на трети страни и обяви експулсирането на 10 американски дипломати. Причина за това станаха санкциите и експулсирането на дипломати от страна на САЩ, свързани с обвиненията в намеса на изборите и хакерство.

В неделя посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан каза пред телевизия Дожд, че консулствата няма да могат да обработват заявления за визи, като добави, че това ще засегне както руските, така и американските граждани и предприятия.

Посолството поясни, че вследствие на ограниченията ще бъдат съкратени 75% от консулския персонал.

До 2017 г. повече от 1000 руски граждани работеха в дипломатическите мисии на САЩ в цялата страна, но броят им намаля на фона на влошените отношения между двете държави.

Съединените щати и Европейският съюз наложиха санкции на Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. и подкрепата на проруски сепаратисти в източна Украйна.

На 16 юни президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Русия Владимир Путин се срещнаха в Женева и се договориха да върнат посланиците на двете страни, които бяха отзовани през април.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: