Ивелина Димитрова подаде оставка от Съвета за електронни медии

Ивелина Димитрова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от президентската квота, е подала заявление за предсрочно прекратяване на мандата си в медийния регулатор в понеделник. Тя потвърди това пред БТА.

“СЕМ не успя да овладее напрежението, а създаде сякаш още по-голямо”, каза Димитрова във връзка с решението си да подаде оставка.

Димитрова беше назначена в медийния регулаторен орган от квотата на президента. Член е на СЕМ от 28 юни 2018 г.

Според нея медийният регулатор не успява да влезе в ролята на медиатор и да проведе “открит диалог с един сериозен мониторингов анализ на фона на общественото недоволство”. Липсва и практичен подход към казуса между министъра на културата и ръководството на БНТ, смята Димитрова.

По думите ѝ остро стоят темите за професионалните стандарти, обществената мисия на БНТ и БНР, разследващата журналистика, реалния плурализъм на мнения, критическата функция на медиите. В СЕМ обаче липсва желание за действие и по-широк професионален разговор, който да не остава само в протоколите, казва тя.

Като друга причина за оставката си Димитрова изтъква и загубата на добър тон и политизирането на разговора на заседанията на СЕМ като резултат от предстоящите избори.

“След две заседания, на които всичко се слагаше през политическата призма и бях остро нападана, че имам политически пристрастия, че не съм обективна, че не гледам професионално… Аз не вземам страна. Аз не казвам кое как е”, казва Димитрова в интервю за БТА.

“Нямам вина, че сме в предизборен период и всичко се случва сега. СЕМ не успя да овладее напрежението, а създаде сякаш още по-голямо. И започнаха нападки, вражди”, допълва още тя.

По-рано в понеделник президентството публикува позиция, в която изрази подкрепа за дейността на Димитрова в СЕМ.

“Със своята работа Ивелина Димитрова оправда доверието на президентската институция и на обществото в усилията за утвърждаване на плурализма, професионалните стандарти и журналистическата етика в медийната среда в България. Президентската институция счита, че всеки опит за политизирането на дейността на Съвета за електронни медии е в ущърб на обществото”, се казва в позицията, разпространена от прессекретариата на Румен Радев.

Ивелина Димитрова е магистър по право и магистър по социални дейности, политики и здравноосигурителни системи на Великотърновския университет “Св.св. “Кирил и Методий”. Има повече от 20 години професионален опит в електронна медиа и в сферата на гражданското общество, се казва в биографичната справка на сайта на СЕМ.

От 1996 г. тя работи в БНТ. Автор и продуцент е на предаванията “Денят отблизо”, “Здравето отблизо”, “Малки истории” и “Зелената линейка”.

Димитрова е носител на званието “Достоен българин” в категория “Медии” през 2007 г. и 2014 г. Дългогодишен член е на Съюза на българските журналисти и експерт в сферата на гражданското общество, неправителствения сектор, българските институции и медийното законодателство, пише още на сайта на регулатора.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: