“Автомагистрали” ЕАД се оплака, че не може да си върши работата, защото МРРБ блокира сметките им

Държавното дружество “Автомагистрали” не може да си извършва месечните плащания към доставчици на услуги и суровина, което ще доведе до спиране на дейността им, включително строителството на магистрала “Хемус” и поддръжката на останалите магистрали в страната. Това се казва в позиция на компанията, изпратена до медиите.

Причината за затрудненията на “Автомагистрали” ЕАД е, че от 10 юни Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) е забранило на банките да разплащат повече от 10 000 лв. на седмица от сметките на дружеството.

“Сумата обаче е крайно недостатъчна за оперативната работа на дружеството и то да функционира нормално. С тези и други подобни действия или бездействия на практика се блокира дейността по изграждането на АМ „Хемус“ и поддръжката на автомагистралите в страната. Това може да доведе до хаос и напрежение за всички пътуващи, за бизнеса, свързан с пътната инфраструктура, а също и за икономиката на страната”, казват от „Автомагистрали”.

До тази ситуация се стигна, след като служебният министър Виолета Комитова извърши проверки на дейността на предишното управление на ведомството. Тя установи, че през 2019 и 2020 г. са направени авансови плащания на големи суми на няколко държавни дружества. „Автомагистрали Хемус“ според одита на Сметната палата е получила авансово над 123 млн. лв.

Впоследствие Комитова поиска да назначи временно ръководство на “Автомагистрали”. То се състои от трима души, които за по-малко от месец ще ръководят компанията вместо бившият изпълнителен директор Стоян Беличев. Още в началото на юли предстои да се проведе конкурс за 5-членно постоянно ръководство. Вписването вече два пъти е отказано от Софийския градски съд.

Междувременно Комитова направи и две инспекции на строежа на автомагистрала “Хемус”. През миналата седмица, например, тя инспектира участък от магистрала “Хемус” в района на община Летница. Строителството на тази отсечка от 20 км не е започнало, но е сключен договор с фирма за 97 милиона лева за покупка на материали. 84 милиона от тях обаче вече са изплатени, съобщи министърът.

Подобни нередности Комитова установи и в отношенията между МРРБ и други фирми в строителния бранш. Решението според Комитова е да не се правят авансови плащания, нито да се дават пари за строителство без обществени поръчки. В интервю по БНР тя поясни, че това е начинът за борба с корупцията.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: