Осем бяха арестувани по време на протест срещу задължителните ваксини в Москва

Полицията в Москва арестува най-малко осем души на 26 юни след митинг срещу задължителната ваксинация срещу COVID-19. Събитието беше организирано от Комунистическата партия и привлече няколкостотин души.

Според официалната информация полицията се е намесила след приключване на протеста. По данни на независимата група OVD-Info, която следи за протестите и арестите в Русия, осемте задържани са ръководителят на Комунистическата партия в Московската дума Николай Зубрилин и членът на Левия фронт Андрей Селезнев.

Демонстрацията се провежда на фона на рекордна смъртност и увеличаващ се брой нови случаи на коронавирус в Русия. Ситуацията е особено тежка в столицата.

Въпреки огромното усилие на Русия да получи одобрение и разрешение за прилагане на ваксината “Спутник V” съмненията за нейната безопасност продължават да съществуват. Много от хората се колебаят дали да се имунизират.

През миналата седмица кметът на Москва Сергей Собянин каза, че ваксините срещу COVID-19 ще бъдат задължителни за 60% от работещите в сферата на услугите. 17 други региона в страната въвеждат подобни изисквания.

Говорителят на президента Дмитрий Песков поясни, че тези заповеди не правят ваксините “задължителни”, тъй като хората, които не искат да ги спазват, могат да напуснат и да си намерят друга работа.

Русия регистрира шестия най-голям брой инфекции в света с над 5,3 милиона случая и над 130 000 смъртни случая. Смята се, че реалните цифри са дори по-високи.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: