Уважавайте ЛГБТ общността или напуснете съюза. Eвропейски лидери предупредиха Унгария

Лидери на държави-членки на Европейския съюз казват, че са предупредили Унгария да уважава правата на ЛГБТ общността или да напусне блока. На втория ден на срещата на върха в Брюксел са се разгорещили разговорите, свързани с новия закон на правителството на Виктор Орбан, който забранява образователни материали за хомосексуалността в училищата.

Министър-председателят на Нидерландия Марк Руте каза пред журналисти, че няколко от другите държавни глави лично са влезли в конфронтация с Орбан заради унгарската забрана.

“Изразиха много твърда позиция с основно послание, че това не може да остане. Става въпрос за нашите ценности, за това, което отстояваме”, каза Руте в петък вечер.

Предложените законови промени, които все още трябва да бъдат одобрени от президента на Унгария, забраняват “показването и промотирането на хомосексуалността” или на смяната на пола на непълнолетни в училища, филми и реклами.

Въпросът насочи вниманието към неспособността на ЕС да овладее „нелибералните демокрации“ в редиците си като Унгария и Полша, чиито дълбоко консервативни, националистически и антимигрантски правителства пренебрегват демократичните стандарти и ценности на блока от години. Само Полша и Словения са подкрепили Орбан по време на двудневната среща на върха.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: