Заради щама “Делта”. Израел и Португалия отново затягат мерките срещу коронавируса

Израел и Португалия отново затягат предпазните мерки срещу коронавируса. Причината е новиаят вариант, известен като “Делта”, за който се твърди, че е значително по-заразен от досегашните разновидности.

Властите в Израел съобщиха в петък, че отново въвеждат задължителното използване на маски на закрито. Това се случи 10 дни, след като забраната беше отпаднала.

Тази седмица броят на заразените в Израел нарасна повече от четири пъти до 138 души вследствие на “Делта” варианта на COVID-19. Скокът в заболеваемостта накра властите да призоват родителите да ваксинират децата на възраст между 12 и 15 години.

На този фон Португалия също въвежда ограничения в Лисабон. В четвъртък страната съобщи за 1556 нови случая на заразяване – най-големият брой от 20 февруари насам. Над половината отчетени случаи понастоящем са причинени от “Делта” варианта. Според информациите идващи от Португалия скокът се дължи на туристическия сезон.

Вариант “Делта” удари най-силно Индия, преди разпространението му да премине към други държави. Този вариант е с 60% по-заразен от открития щам в Ухан, Китай в края на 2019 г. Появата на “Делта” породи опасения, че светът може да се озове пред трета вълна на пандемията.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: