Започва запълването с газ на”Северен поток 2″

В петък започва запълването с газ на тръбата от “Северен поток 2”, съобщиха световните агенции.

Строителството на газопровода, който свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, беше приключено в четвъртък. Седмица по-рано руският президент Владимир Путин беше съобщил, че всички тръби са вече поставени и се очаква само съединяването им.

Завършването на газопровода беше съпроводено с въвеждане на санкции от страна на САЩ за всички компании, които имат отношение към строителството му. Това забави изпълнението на проекта. Санкциите бяха наложени за първи път през декември 2019 г. и после бяха разширявани.

На 20 май 2021 Вашингтон взе решение да отмени санкциите срещу фирмата, завършваща строителството на “Северен поток 2”. Това предизвика остра реакция на президента на Украйна Володимир Зеленски. Той призова САЩ да ревизира отмяната на санкциите и каза, че новото съоръжение е истинско оръжие в ръцете на Русия.

Газопроводът “Северен поток 2” ще пренася двойно повече от досегашния обем газ от Русия до Германия. При такова директно трасе между двете страни би се избегнала посредническата роля на Украйна и страната би започнала да губи по 2 милиарда долара от транзитни такси. Според изчисления, представени в Конгреса на САЩ, за Киев това би означавало загуба от около 3 % от брутния вътрешен продукт (БВП).

В петък започва подготовката по пускането на газопровода в експлоатация, казаха от компанията оператор Nord Stream 2. Този процес може да отнеме няколко месеца, в които ще се извършват не само тестове, но и ще се изчака сертифицирането на съоръжението.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: