“Говорим си с Господ”. Кой “урежда” дела в спецсъда

За да излезе един арестуван на свобода, трябва да се дадат над 100 хил. евро. Това става ясно от разследване на неправителствената организация “Антикорупционен фонд”, чиято първа част беше публикувана в петък.

В основата на разследването е историята на Веселин Денков, който е арестуван за участие в престъпна група за лихварство и изнудване. Той излезе от ареста преди дни, след като беше прекарал в него 9 месеца. През това време неговата приятелка Ивайла Бакалова търси начин да оспори в съда мярката му за неотклонение. Тя говори с адвокат Емил Писков, който й казва, че това ще й струва “над 100 000” евро.

Разговорите между Бакалова и нейните събеседници са записани и възпроизведени във видеото. Тя се опитва да разбере с кого говори адвокат Писков, за да “уреди” излизането на арестанта, но получава отговор: “Детайли и подробности няма да ти кажем. (…) Ние не познаваме никой. Говорим си с Господ”.

Пред камерата Бакалова казва, че е записала разговорите, защото е искала да покаже “как работи системата”.

Адвокат Емил Писков е бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и на ДАНС. Той живее в декларирано съжителство със съдия Маргарита Немска от Административен съд – София град, която е бивш заместник-градски прокурор на София, уточняват от “Антикорупционния фонд”.

Бакалова води също така разговори с колега на Писков, който се представя като консултант – Мартин Божанов. Той също обсъжда възможностите за това как задържаният би могъл да излезе на свобода.

Разследването е озаглавено “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Негов автор е Николай Стайков. Предишното разследване на Стайков се прочу под името “Осемте джуджета”.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: